Najava aktivnosti Udruge za razvoj visokoga školstva Universitas

Od   /  28. ožujka 2023.  /  Nema komentara

Nadamo se da ćete i u 2023. godini nastaviti pratiti i podržavati rad Udruge za razvoj visokoga školstva “Universitas” te se pridružiti našim aktivnostima.

Podsjećamo da se bliži vrijeme Godišnje skupštine, koju planiramo održati 20. travnja s početkom u 13.30 sati, uživo, nakon dvije godine online skupština. Valja naglasiti da je ovo izborna skupština, kada se biraju novi članovi tijela Udruge.

Također, koristimo priliku najaviti tradicionalno sudjelovanje Universitasa na Festivalu znanosti koji se ove godine, na temu Priroda i društvo, održava od 24. do 29. travnja. U ponedjeljak, prvog dana Festivala, održat će se tribina u organizaciji Universitasa. Naša gošća  bit će izv. prof. dr. sc. Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koordinatorica provedbe LIFE Lynx projekta u Hrvatskoj, a održat će predavanje na temu Zaustavljanje izumiranja risa u Hrvatskoj – da li društvo podržava opstanak velikog predatora?. Predavanje će se održati 24.travnja 2023. godine u 12:00h u prostorijama Dječje kući u Rijeci. Moderatorica tribine je dr. sc. Bojana Vignjević Korotaj, članica Izvršnog odbora Universitasa.

Također, uskoro planiramo promotivne aktivnosti povezane s novom knjigom „Kritičko mišljenje: peace, love & rock and roll – priručnik za edukatore“ naše članice Ive Buchberger, kojoj je Universitas suizdavač, čemu se posebno radujemo.

Planiramo i novi ciklus podcasta UNIdoc, u kojemu će se predstavljati mladi znanstvenici.

Molimo vas da svojim idejama doprinesete razvoju novih aktivnosti Universitasa, ili se uključite u postojeće aktivnosti.

Članove koji još nisu podmirili članarinu za 2023. godinu molimo da to učine čim prije, najkasnije do 1. travnja 2023. godine. Također, molimo da informaciju o mogućnosti pridruživanju članstva Udruzi podijelite sa zainteresiranim kolegicama/kolegama/studenticama i studentima, što mogu učiniti putem poveznice koja se nalazi na mrežnim stranicama Udruge.

 

Članarina iznosi 1,5 EUR za studente (na svim razinama studija), 7 EUR za članove umirovljenike te 14 EUR za ostale članove.

Ljubazno vas molimo da uplatu članarine izvršite temeljem sljedećih podataka:

Udruga za razvoj visokoga školstva „Universitas“, Sveučilišna avenija 6, HR-51000 Rijeka
IBAN: HR1524020061100129526
Model: HR00
Poziv na broj primatelja: OIB člana
Svrha uplate: Ime i prezime člana – Članarina za 2023.

Srdačni pozdrav,

Izvršni odbor Universitasa

Oznake: , , , , , ,


RSS  |  Facebook

„Tematska mreža za cjeloživotno obrazovanje dostupno svima“ (TEMCO) projekt je koji je pridonio rješavanju problema nekoordiniranog djelovanja organizacija civilnoga društva u oblikovanju javnih politika za rješavanje društvenih nejednakosti u cjeloživotnom obrazovanju u Hrvatskoj. Svrha projekta bila je jačanje kapaciteta udruga (koje se specifično bave obrazovanjem, razvojem djece ili javnim politikama) za postizanje učinkovitog dijaloga s javnom upravom i znanstvenom zajednicom u oblikovanju i provođenju javnih politika za osiguravanje svima dostupnog cjeloživotnog obrazovanja.

Glavni cilj projekta bio je oformiti mrežu udruga, istraživača i drugih dionika za strukturirano i zajedničko bavljenje analizom obrazovnih nejednakosti u cjeloživotnoj perspektivi, predlaganjem rješenja u području javnih politika i zagovaranjem putem dijaloga s javnom upravom.

PROJEKTNI KONZORCIJ:

Institut za razvoj obrazovanja // Forum za slobodu odgoja // Udruga roditelja Korak po korak // Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu // Akademija za politički razvoj // Nansen dijalog centar // Udruga za razvoj visokog školstva „Universitas” // Udruga gradova u Republici Hrvatskoj // Pučko otvoreno učilište Zagreb // Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Više informacija o projektu dostupno je na mrežnim stranicama Instituta za razvoj obrazovanja i mreže Cjeloživotno učenje za sve.

UNIMARS: marljivi i aktivni riječki studenti projekt je koji se odvijao od 1.listopada 2019. do 1.travnja 2020. nastao je kao svojevrsna nadogradnja projekta UNIKAPS: Kompetencije akademskog pisanja za studente kojeg je PGŽ sufinancirala u trajanju od listopada 2018. do travnja 2019. U novom projektu „UNIMARS – marljivi i aktivni riječki studenti“ temeljna projektna aktivnost bile su tematske radionice namijenjene studentima svih sastavnica Sveučilišta u Rijeci putem kojih se na interaktivan način, koristeći metode suradničkog učenja, studente educiralo o ključnim temama čije je razumijevanje i poznavanje ključno za ostvarivanje uspjeha na studiju. Radionice su uključivale sljedeće teme: kritički pristup studiranju, akademski jezik i stil pisanja, pisanje seminarskih radova, akademska čestitost, prezentacijske vještine. Ovaj projekt doprinio je boljem povezivanju i umrežavanju studenata te omogućio studentima u Sveučilišta u Rijeci priliku za stjecanje kompetencija za suradničko učenje, kritičko mišljenje i poštivanje načela akademske čestitosti. Studenti su također potaknuti da preuzmu aktivnu ulogu i odgovornost za svoje učenje, da tragaju za znanjima i novim izvorima informacija te su osnaženi za poštivanje načela akademske čestitosti.