Otvoreno pismo – poziv znanstvenika/ica na toleranciju, solidarnost i humanost

Od   /  16. rujna 2015.  /  Nema komentara

Prenosimo otvoreno pismo Instituta za migracije i narodnosti.

Kao članice i članovi znanstvene zajednice pozivamo na nekoliko važnih stvari u današnjoj situaciji tzv. izbjegličke krize kojoj svjedočimo, a koju se nerijetko može shvatiti i kao krizu humanosti te temeljnih europskih vrijednosti poput prava na život, slobodu i zaštitu. Ovim otvorenim pismom pozivamo na: toleranciju, solidarnost i humanost spram izbjeglica umjesto predrasuda i ksenofobije; razumnost, odgovornost i objektivnost u medijskome i javnom sagledavanju te prikazivanju izbjegličke problematike; sustavno informiranje i senzibiliziranje javnosti te na službeno očitovanje nadležnih državnih tijela o aktualnoj situaciji; javnu i stručnu raspravu o ovoj temi; jačanje sustava pružanja izbjegličke zaštite; pružanje podrške i pomoći izbjeglicama.

Želja nam je da kao znanstvenici i znanstvenice iskažemo svoj stav solidarnosti prema izbjeglicama i pridonesemo stvaranju tolerantnije atmosfere dobrodošlice za one tražitelje zaštite koji će doći u našu zemlju (putem kvota za relokaciju i preseljenje ili izravnim dolaskom na državnu granicu) te da se uključimo u javnu raspravu o jačanju sustava podrške i integracije onih koji će priliku za bolji i siguran život pokušati ostvariti u Hrvatskoj.

Potpisivanju Otvorenog pisma pristupite putem sljedeće poveznice:

http://otvorenopismo.imin.hr/

Oznake: ,


Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/univers1/public_html/wp-content/themes/wpuniversity/comments.php on line 33

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook