Vrednovanje volontiranja u sustavu visokog obrazovanja u EU: model s franskuskih sveučilišta

Od   /  01. veljače 2011.  /  Nema komentara

Ako se dokažu tri godine volontiranja, diplomu u rukama moguće je imati sa samo jednim položenim ispitom. Takav model ozakonjen je na francuskim sveučilištima, a što u vezi s priznavanjem volonterskog rada planiraju naša sveučilišta?

Sve više dokaza da se volontiranje isplatiti dolazi iz Francuske. Primjerice, kao blagajnica u udruzi ili trener sportskoga tima, volonteri mogu doći do diplome iz računovodstva, odnosno diplome profesionalnog sportskog trenera pozitivnom ocjenom iz jednog jedinog ispita. Volonter pritom tijekom studija ima ista prava kao i redoviti student.

Iako zvuči nevjerojatno, profesorica Bojana Ćulum s Filozofskog fakulteta u Rijeci tvrdi da takav način stjecanja diplome nije jednostavan kao što se čini.

“Od svih europskih zemalja, Francuska je otišla najdalje i ozakonila mogućnost da građani koji dokažu da imaju tri godine efektivnog volonterskog rada, kao i da su kroz njega stekli kompetencije na razini diplome za koju se prijavljuju, upišu samo jedan kolegij na studiju. Kada ga polože dobivaju diplomu”, objasnila je Ćulum za Vjesnik.

Više u članku portala Danas.hr

Oznake: , ,


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook