Institut za razvoj obrazovanja uputio Vladi RH prijedlog izmjene poreznih propisa kako bi se ukinulo oporezivanje stipendija

Od   /  05. svibnja 2010.  /  Nema komentara

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Hrvatsko-američkom zakladom za obrazovanje i izobrazbu, koju je pokrenuo prošle godine, uputio je premijerki Kosor i ministru Šukeru prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak kojim se zahtijeva oslobađanje poreza na stipendije za financiranje redovnog školovanja i studiranja. U Hrvatskoj se trenutno stipendija, u dijelu u kojem prelazi neoporezive limite, tretira uglavnom kao drugi dohodak pa udio poreza na dohodak, prireza i posebnog poreza u neto stipendiji iznosi između 31% i 44%.

Prema novom prijedlogu IRO-a i Zaklade, koji je izrađen u suradnji s renomiranim poreznim stručnjacima, stipendije bi se mogle isplatiti u visini stvarnih troškova školovanja i studiranja bez poreznog opterećenja, pri čemu bi obuhvat tih troškova i način njihovog dokumentiranja bili detaljno propisani u svrhu učinkovite kontrole namjenskog trošenja neoporezivih stipendija. Pozivamo Vas da svojim potpisom poduprete ovu inicijativu IRO-a na www.iro.hr i Facebook stranici „Tražim stipendiju“.

Više na mrežnim stranicama Instituta za razvoj obrazovanja.

Oznake: , , ,


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook