Povećanje dostupnosti visokog obrazovanja kroz studentske potpore

Od   /  10. listopada 2014.  /  Nema komentara

U sklopu 10. jubilarnog Sajma stipendija i visokog obrazovanja, koji se održava 14. listopada u Zagrebu i 16. listopada u Rijeci, održat će se okrugli stol o tome kako Hrvatska planira poboljšati sustav studentskih potpora. Najnovija Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije RH planira značajno unaprijediti studentski standard do 2020., uz posebnu brigu za socijalnu dimenziju studiranja. To znači promjene u sustavu stipendiranja studenata, ali i u državnim potporama za smještaj i hranu. Financijske potpore bi trebale proširiti pristup i omogućiti svima uspješan završetak studija. Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci iznijet će svoje stavove na okruglom stolu. Više informacija o Sajmu i okruglom stolu je dostupno na www.stipendije.info.

Prema rezultatima istraživanja EUROSTUDENT, godišnji troškovi studija u Hrvatskoj su visoki i u prosjeku iznose 31.500 HRK, uključujući troškove školarina i životne troškove. Sukladno nalazima istraživanja, studenti nižeg socioekonomskog statusa, studenti s djecom i studenti s invaliditetom imaju više poteškoća u pokrivanju ukupnih troškova studiranja u odnosu na ostale grupe studenata. Nameće se pitanje kako urediti sustav studentskih potpora temeljen na kriteriju potrebe (npr. socioekonomskog statusa ii drugih kriterija za ranjive skupine) te kako na temelju tog kriterija utvrditi visinu i vrstu potpore.

Na okruglom stolu Sajma pod nazivom „Povećanje dostupnosti visokog obrazovanja kroz studentske potpore – ostvarivanje cilja iz nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije RH“ govornici i sudionici će raspravljati o ulozi direktnih (stipendije, zajmovi) i indirektnih (subvencije) potpora u povećanju dostupnosti visokoga obrazovanja, kao i mogućim smjerovima reforme sustava studentskih potpora u svijetlu nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Sugovornici na okruglom stolu Sajma bit će predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, predstavnici glavnih partnera Sajma, a to su Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci, studentskih organizacija i Instituta za razvoj obrazovanja. Cjeloviti program Sajma dostupan je ovdje: http://www.stipendije.info/hr/sajam/program.

Osim okruglog stola, na Sajmu će također biti predstavljeni brojni programi stipendiranja za studij u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući i posebne programe stipendiranja za ranjive skupine studenata.

Organizaciju ovogodišnjeg Sajma su omogućile potpore brojnih partnera: Francusko veleposlanstvo (Zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zagrebu (glavni partneri), Dukat mliječna industrija d.d. (Zlatni sponzor), RIT Croatia, UniWorld (srebrni sponzori), Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Agencija za mobilnost i programe Europske unije te Grad Rijeka (donatori i pokrovitelji).

Oznake:


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook