Kako unaprijediti studentske potpore u Hrvatskoj?

Od   /  10. listopada 2014.  /  Nema komentara

U sklopu programa 10. Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu i Rijeci iznijet će se preporuke za reformu sustava studentskih potpora.

Hrvatska bi trebala temeljiti nacionalni sustav financijskih potpora za studente na stipendijama koje se dodjeljuju prema kriteriju socioekonomskog statusa, kako bi studenti s financijskim teškoćama mogli pristupiti i uspješno završiti visoko obrazovanje. Paralelno, Hrvatska treba razmotriti uvođenje studentskih zajmova s državnim jamstvima kao dodatnog mehanizma financijske pomoći za studente srednjih primanja. Naposljetku, Hrvatska bi trebala ukinuti neizravne potpore u obliku subvencija (za prehranu, smještaj, prijevoz, povoljni porezni tretman za rad preko studentskog ugovora), budući da subvencije trenutno koriste i studenti kojima financijska pomoć nije potrebna. Time bi sustav financijskih potpora bio pravedniji i učinkovitiji.

Navedene preporuke će iznijeti Institut za razvoj obrazovanja na okruglom stolu koji će se održati u slopu 10. Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu (14.10.2014.) te u Rijeci (16.10.2014). Detaljnije informacije i program Sajma su dostupni na http://www.stipendije.info/hr/sajam i na Facebook grupi “Tražim stipendiju”.

Više pročitajte u priopćenju Instituta za razvoj obrazovanja.

Oznake:


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook