Hrvatskoj treba radikalna reforma sustava studentskog standarda

Od   /  05. listopada 2013.  /  Nema komentara

IRO objavljuje preporuke za reformu sustava financijskih potpora za studente uoči 9. Sajma stipendija i visokog obrazovanja.

Hrvatska bi trebala temeljiti nacionalni sustav financijskih potpora za studente na stipendijama koje se dodjeljuju prema kriteriju socioekonomskog statusa, kako bi studenti s financijskim teškoćama mogli pristupiti i uspješno završiti visoko obrazovanje. Paralelno, Hrvatska treba razmotriti uvođenje studentskih zajmova s državnim jamstvima kao dodatnog mehanizma financijske pomoći za studente srednjih primanja. Naposljetku, Hrvatska bi trebala ukinuti neizravne potpore u obliku subvencija (za prehranu, smještaj, prijevoz, povoljni porezni tretman za rad preko studentskog ugovora), budući da subvencije trenutno koriste i studenti kojima financijska pomoć nije potrebna. Time bi sustav financijskih potpora bio pravedniji i učinkovitiji.

Navedene preporuke, koje su rezultat trogodišnjeg međunarodnog projekta, će objaviti Institut za razvoj obrazovanja (IRO) u utorak 15.10.2013. u novoj publikaciji „Financiranje visokog obrazovanja i socijalna dimenzija: analize i preporuke“ uoči održavanja 9. Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu 15.10. te u Rijeci 17.10.2013. Detaljnije informacije i program Sajma su dostupni na http://www.stipendije.info/hr/sajam i na Facebook grupi “Tražim stipendiju”.

Više pročitajte u priopćenju Instituta.

Oznake: ,


Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/univers1/public_html/wp-content/themes/wpuniversity/comments.php on line 33

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook