Rezolucija protiv privatizacije javnog visokoskolskog obrazovanja

Od   /  15. listopada 2012.  /  1 komentar

Prenosimo poruku Sindikata visokog obrazovanja i znanosti „Akademska solidarnost“.

Poštovani,

u prilogu vam šaljemo slovensko-hrvatsku „Rezoluciju protiv privatizacije javnog visokoškolskog obrazovanja“, dokument koji su zajednički napisali i zajednički ga objavljuju:

  • sa hrvatske strane: Sindikat visokog obrazovanja i znanosti „Akademska solidarnost“,
  • sa slovenske strane: Visokoškolski sindikat Slovenije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani i Skupina „Angažirani“.

Ideja o ovakvom artikuliranju problema koji su istovjetni u Sloveniji i Hrvatskoj, te o čvršćem povezivanju progresivnih snaga u naše dvije zemlje i zajedničkoj borbi, nastala je tijekom skupa „Otpor i promjene u znanosti, obrazovanju i društvu“ (Ljubljana/Zagreb, 19.-21. 4. 2012.). Od tada do danas nažalost nisu nestali razlozi za zajedničke slovensko-hrvatske reakcije i akcije. Dapače, procesi destrukcije javnog visokog obrazovanja i znanosti u proteklim su mjesecima u obje zemlje značajno uznapredovali.

I u Sloveniji i u Hrvatskoj upravo su u tijeku zakonodavne inicijative koje ne počivaju na analizama i kritičkim razmatranjima situacije u području znanosti i visokog obrazovanja, niti na projekcijama, vizijama i strategijama njihovog razvoja, nego samo nastoje kodificirati i legalizirati destruktivne trendove komodifikacije znanja i obrazovanja, komercijalizacije i privatizacije visokoškolskog i znanstvenog sustava (uključujući problem školarina, programskih ugovora, znanstvenih projekata, znanstvene infrastrukture, itd.), što je pak dijelom šireg problema – privatizacije cjelokupnog područja javnog dobra.

Ova problematika primjereno je obrazložena u donesenoj Rezoluciji, koja završava s jasno istaknutim zahtjevima na kojima će i slovenska i hrvatska strana dosljedno i oštro inzistirati.

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti „Akademska solidarnost“

www.akadsolid.com

Rezolucija protiv privatizacije javnog visokoskolskog obrazovanja

Oznake:


Comments

  1. Darko Lončarić napisao:

    Nadam se da će se progresivne snage koje potpisuju ovu rezoluciju srčano boriti za odgovornost akademske zajednice u trošenju novaca poreznih obveznika.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook