U 80. godini života preminuo je akademik Velimir Pravdić

Od   /  18. siječnja 2011.  /  Nema komentara

Universitas se ovaj put obraća članovima s tužnom vijesti: u osamdesetoj godini života preminuo je akademik Velimir Pravdić, dugogodišnji istaknuti djelatnik Instituta Ruđer Bošković. Neki od naših članova osobno su ga poznavali i poželjeli napisati nekoliko riječi. U nastavku vam donosimo tekst Saše Zelenike:

Svih koji su ga poznavali zatekla je vijest da nas je u 80. godini života napustio akademik Velimir Pravdić, dugogodišnji istaknuti djelatnik Instituta Ruđer Bošković (http://info.hazu.hr/velimir_pravdic_biografija). Naš dragi Veljo bio je ne samo izvanredan znanstvenik, nego i moralna vertikala našeg znanstvenog sustava. Svojim primjedbama bi uvijek vrlo domišljato i direktno gađao u samu bit problema.

Osobno sam ga poznavao kao člana Foruma za etičnost i razvoj znanosti i visokoga obrazovanja. U mnogome sam ga smatrao divljenja vrijednim uzorom pa i, iako smo se samo par puta osobno susreli, prijateljem. Njegov odlazak je strašan gubitak za našu znanost i za naše društvo. Svi smo od danas puno usamljeniji i duhovno i intelektualno siromašniji.

Trajno ću u najboljem sjećanju sačuvati uspomenu na Velju. Nadam se samo da ćemo mi koji ostajemo znati nastaviti njegovim putem te mu i na taj način trajno iskazivati dužno poštovanje i spomen.

Za Universitas

Saša Zelenika


Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/univers1/public_html/wp-content/themes/wpuniversity/comments.php on line 33

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook