Naš mozak u Bruxellesu

Od   /  31. siječnja 2011.  /  Nema komentara

Naprosto se sva odgovornost prebacuje Bruxellesu, jer na njemu je da misli i odlučuje, na nama je da se prilagožavamo i provodimo. Nema druge nego nemoćno širiti ruke jer „Bruxelles su poručili“

Ništa nije toliko važno kao dobiti pohvalu iz Bruxellesa i ništa nije toliko važno kao dobivanje zelenog svjetla ili naputka iz Bruxellesa. Ima u tome nečega paradoksalnog: vladajućoj su političkoj eliti puna usta pune podrške političkih elita iz inozemstva, dočim im je kad se zbori po podršci na domaćem terenu prazna rečenica.

Neprekidno slušamo kako Hrvatska dobiva podršku za ovo ili ono, za sudjelovanje u Afganistanu, napredak u pristupanju Europskoj uniji, stabilnost koju donosi u regiju.

Ovotjedni naramak pohvala iz Bruxellesa je donio ministar Radovan Fuchs. U ponedjeljak se u budućem nam nadglavnom gradu sastao s europskom povjerenicom za istraživanja, inovacije i znanost Maire Geoghegan Quinn. Ne budi lijen predstavio joj je i paket znanstvenih i obrazovnih zakona o kojima se posljednjih mjeseci naveliko raspravlja u domovini, a služba za odnose s javnošću Ministarstva je marno prenijela kako je Quinn hrvatska nastojanja ocijenila iznimno pozitivnim i u cijelosti sukladnim nastojanjima Unije. Dapače, „ono što Vi radite u Hrvatskoj jest ono što se mi trudimo sprovesti u okviru Unije“. Zanimljivo je ovo „Vi“. Reklo bi se da se ono odnosi na Fuchsa, a ne na „nas“ u Hrvatskoj.

Više u blogu Tihomira Ponoša na Novom listu.

Oznake: , , ,


Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/univers1/public_html/wp-content/themes/wpuniversity/comments.php on line 33

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook