Hajka na profesore koji su radili reformske zakone

Od   /  26. studenoga 2010.  /  Nema komentara

Filozofski fakultet razmišlja o etičkoj odgovornosti za svog profesora Žarka Puhovskog jer je radio na zakonima za koji tvrde da se protive interesu sveučilišta

Filozofski fakultet u Zagrebu smatra da bi trebalo utvrditi odgovornost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za stanje u hrvatskoj znanosti i visokom obrazovanju. Uvjereni su i da bi Vlada i Sabor interventnim sredstvima trebali spasiti znanost od propasti.

Reakcija jednog od najvećih fakulteta u državi potaknuta je nacrtima triju reformski paketa, koje je Ministarstvo dalo na javnu raspravu. Njih su na Filozofskom odbili »u cijelosti, trajno i s indignacijom«. Pritom su se okomili na profesore koji su sudjelovali u izradi nacrta zakona, među kojima je njihov kolega s Filozofskog, Žarko Puhovski.

Zaoštrena rasprava u akademskim krugovima o nacrtima zakona o znanosti, sveučilištu i visokom obrazovanju, dovela je do dosad neviđene javne osude profesora koji su sudjelovali u radu radne skupine za izradu zakona, prije svega profesora Žarka Puhovskog i Vlatka Cvrtilu, s Filozofskog, odnosno Fakulteta političkih znanosti. Na Filozofskom su osudili »oktroiranje predstavnika akademske zajednice u radnu skupiju koja je izradila prijedloge zakona protivne interesima sveučilšta« te smatraju da »ima mjesta za utvrđivanje etičke odgovonosti zbog netransprentnog rada radne skupine«.

»Najblaže rečeno, čini mi se nelogičnim da se nekoga, u ovome slučaju mene, smatra odgovornim na etičkoj razini za pripremu prijedloga zakona jer time nije došlo ni do kakvoga čina. Da je i došlo do čina koji bi bio toliko pogrešan, a ne vidim da je to dokazano, ponovo bi me čudila ista razina moralnog idiotizma kojom se sramoti logika moralnog odlučivanja«, komentira optužbe s vlastitog fakulteta Žarko Puhovski.

Više u članku Vjesnika.

Oznake: , , , ,


Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/univers1/public_html/wp-content/themes/wpuniversity/comments.php on line 33

You must be logged in to post a comment.

RSS  |  Facebook